Κατερίνα Μπαρμπούνη
Η Κατερίνα Μπαρμπούνη αποφοίτησε από το τμήμα λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου το 2007. Έκτοτε, εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης σε κέντρα λογοθεραπείας στην Αθήνα, έκανε παράλληλη στήριξη σε παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές σε νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο και ταυτόχρονα άνοιξε και το δικό της γραφείο στη Χαλκίδα.
Έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικό επιστημονικού ενδιαφέροντος “MEDISYN” και παρουσίασε την εξέλιξη παιδιού με ΔΑΔ μέσω στης «Εντατικής Αλληλεπίδρασης» στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αυτισμό το 2015. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της διεπιστημονικής ομάδας που στόχο έχει την πολύπλευρη και πιο στοχευμένη βοήθεια σε κάθε περιστατικό, από το 2009 ξεκίνησε να δομεί μαζί με την ψυχολόγο Στέλλα Ελαιοτριβιάρη το κέντρο ειδικών θεραπειών «Εν λόγω θεραπεία». Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί για τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση των τελευταίων εξελίξεων της επιστήμης της. Πλέον, σαν επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου έχει επικεντρωθεί στην αξιολόγηση παιδιών και ενηλίκων και την εποπτεία περιστατικών. Θεραπευτικά ασχολείται κυρίως με ενήλικες με νευρολογικά προβλήματα και με παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.
Για την αξιολόγηση παιδιών και εφήβων η κα Μπαρμπούνη είναι εκπαιδευμένη να χορηγεί πληθώρα εργαλείων ανάλογα με την ηλικία του κάθε ατόμου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
- Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου
- Δοκιμασία Πληροφοριακής και Γραμματικής Επάρκειας – Εικόνες Δράσης
- Δοκιμασία Γλωσσικής Αντίληψης και Έκφρασης
- Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας – Α’ ΤΕΣΤ
- Αξιολόγηση Δυσλειτουργιών Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
- Αξιολόγηση Παιδικής Δυσαρθίας και Λεκτικής Δυσπραξίας
- Αξιολόγηση διαταραχών μάσησης και κατάποσης
Οι κυριότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχει εκπαιδευτεί και χρησιμοποιεί για την παρέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού είναι οι ακόλουθες:
- Εντατική Αλληλεπίδραση – Intensive Interaction
- Αισθητηριακή Ολοκλήρωση – Sensory Integration
- Feeding Therapy: Sensory – Motor Approach
- TEACCH
- MAKATON
- PECS
- Κοινωνικές Ιστορίες
Πάντα παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις των επιστημών της ειδικής αγωγής και φροντίζει να ενημερώνεται για νέα δεδομένα και προσεγγίσεις. Κύριος σκοπός με τη σύμπραξη των συνεργατών της να καταφέρνουν τη βέλτιστη βοήθεια σε κάθε άτομο που τους εμπιστεύεται.